Fotó-Galéria: click

IVÓVÍZKEZELÉS AKTÍVSZÉNNEL

Családi házak, ( referencia fotókkal ! ) (új! )

vendéglátó egységek, szállodák, és ipari létesítmények vízkezelése! (új! ) = brosura


Életünk meghatározó, legfontosabb eleme a víz, az élet forrása.

....ez mindenki elõtt ismert tény, de nem lehet eléggé hangsúlyozni ennek az alapvetõ és pótolhatatlan elemnek az életünkre és egészségünkre gyakorolt hatását.

Manapság sokféle megközelítésben találkozhatunk az életünket meghatározó víz egészségügyi szerepével. Sokan állítják, hogy "õk pedig vizet nem fogyasztanak", de ha ezt a kijelentést alaposan megvizsgáljuk, mindig tévesnek bizonyul:

- MINDEN általunk fogyasztott állati, növényi eledelben van víz, nem is kevés, sõt, arányaiban PONT ugyanannyi, mint a saját magunk szervezetében. Ez az ÉLET egyensúlya...

A természet rendjét évezredekig könnyû volt fenntartani, az emberek megbecsülték a tiszta vizet. Ma sem lenne gond, de egyes kereskedõk újabban étrendkiegészítõkkel, egzotikus tápsókeverékekkel, 'fûvel fával, orvossággal' - de ami a legrosszabb - szintetikus vitaminokkal, kísérleti gyógyszerekkel, desztillált vagy RO- vízzel és ki tudja még mifélékkel kínálgatnak gyanútlanokat, hogy egészségüket "megvédjék", "visszaállítsák", ezoterikus potenciájukat, belsõ energiaáramlataikat polarizálják, felerõsítsék, magnetizáljanak, (?!) stb. (phüüü..)

Az újhullámos törekvések töredéke valós is lehet, de mi addig is konkrét megoldásokat akarunk látni, kapni, azaz - - tiszta vizet akarunk a poharunkba önteni! Ma sokan, sokféle tudós elméletet állítanak, ajánlanak, valóságtól a misztikumig, pedig a megoldás kézenfekvõ, örök, és tökéletes: az EREDETI, természetes megoldás mindig is rendelkezésre állt, és áll ma is. Errõl szólunk az alábbiakban.

De miért kell, hol és hogyan lehet gondoskodni a szervezetünkbe bevitt víz minõségével? Mindenhol: szinte minden ennivaló és ital elkészítéséhez víz kell, mégpedig tiszta víz, mert vízbõl készül a gyermekeknek, és minden szeretett családtagunknak a leves, a frissítõ üditõital, tea, kávé, de vízzel mossuk le a gyümölcsöt, húst, zöldséget is, és vízzel mosogatjuk el edényeinket, evõeszközeinket is....


A városi hálózati ivóvíz mai minõsége (Budapesten PDF file) :

(a vízminõségi táblázatot a VÍZMÛVEK honlapjáról vettük át)

Az ivóvizzel kapcsolatban a legtöbbször említett tény, hogy a vezetékes ivóvizet fertõtlenítés céljából - a nagy víztárolókban, központilag - klórozzák. A klór (azaz itt: a szabadklór) elpusztítja a legtöbb, vízben élõ bacillust (pl.:E.coli, azaz Escherichia coli) is, így valóban véd a fertõzések többségétõl. A víz klórozása enyhe fölöslegben történik annak érdekében, hogy hosszabb ideig maradjon meg a fertõtlenítõ hatás. A klór-beadagolás mértéke évszakonként is változó, hol több, hol kevesebb, de ez szakemberek által precízen szabályzott, és ellenõrzött folyamat. Jelenleg nincs jobb - egyszerûbb, olcsóbb, megbízhatóbb - módszer ekkora mennyiségû, kommunális ivóvíz fertõtlenítésére, a klór kiváltására.

Viszont a maradvány-szabadklór a vízben nagyon káros!

Aktívszénszûrõvel a hálózati ivóvizet is tiszta, klórmentes, természetes forrásvíz ízû, -illatú, egészséges itallá lehet tenni.

.CBC10 Adatlapok !!

KLIKK a képre!

Aktívszén filter. (a jobb oldali patron)

ADATLAP, orvosi cikk a filterrel kiszûrhetõ parazitáról. avagy miért ajánlanak reverz ozmózis berendezést az USA-ban ivóvíz kezelésére??

Környezetünket kellemessé, kedvessé tévõ gyönyörû és értékes virágaink, bonsai fáink, szobanövényeink fejlõdésére komoly hatással van az öntözõvíz minõsége. Ezt a kertészek nagyon jól ismerik. A növények klórmentes, nehézfém-mentes, lágy, tápanyagokban, oxigénben gazdag, friss élõvizet igényelnek! A szabadklór és más szennyezõk a növényekkel szimbiózisban élõ mikroorganizmusok, gombák sejtjeire éppoly káros hatással van, mint az összes többi élõ szervezet sejtjeire. A szennyezõk lassan de biztosan károsítják a növények hajszálcsöves nedvszívó rostjait, gyökérszálait, a gyökereken 'dolgozó' hasznos mikroorganizmusokat.

MEGOLDÁS: aktívszén-vízkezelés, a megfelelõ vegyi- és bio- tisztaságra koncentrálva. (RO-kezelt, vagy szintetikus desztillált víz kizárt!)


Az aktívszén széles skálájú víztisztító (és légtisztító, stb.) képessége nagyon régóta ismert. Különösképpen alkalmas a víz biológiai - szerves - eredetû élõ és élettelen szennyezõdéseinek eltávolítására, de több más, egészségre káros szennyezõt is megköt, kiszûr: a nehézfém- maradványokat, oldószer maradványokat, klórozott szénhidrogéneket (a rákkeltõ haloform vegyületeket), szabadklórt, homokszemcséket, és a víz illatát, ízét, színét rontó anyagokat.

Párologtatáshoz, klímaberendezésekhez is tiszta víz szükséges: sokak elõtt ismerõs lehet a "legionella" baktérium ("Légiós betegséget" okoz), vagy a Cryptosporidium parvum (igen veszélyes) parazita, amelyek ellen még nem találtak megfelelõ védelmet... A párologtatóval is ellátott központi klímaberendezésekben elszaporodó baktériumról, és az USA felszíni vizeiben élõ parazitáról van szó! Akik irodaházakban dolgoznak, tudják - vagy hallották már - hogy a központi klímát igen gyakran kell tisztítani, fertõtleníteni. Kérdezzenek rá, hogy milyen vizet alkalmaznak a párásításhoz?

Megjegyzés: nem csekély mennyiségû anyagot "visz a víz"... Amit egy aktívszén vízszûrõ filter külsején - néhány hónap használat után - látni fog, azt nem fogja elhinni. Azt az ujjnyi vastagon kirakódott (..elnézést -) bûzös barna réteget (bio-sarat) ÖN eddig MEGITTA... a vízzel, .....belélegezte a vízpárával.

Ezentúl ezt mind - kiszûrheti.


Tõlünk távol áll bármiféle riogatás a vízzel kapcsolatban, de tény, hogy Nyugat-Európában alig találni olyan intézményt vagy háztartást, otthont, amely ne lenne felszerelve az alapvetõ végponti vízkezelõ berendezésekkel. Hozzánk ez a technológia már régen eljött, csak lassabban terjed: drágállják (az egészséget?!), valamint a sokféle téveszme, félremagyarázás, lélektelen profitvadászat miatti bizalmatlanság gátolja még a tiszta ismeretek terjedését is.


Ami a virágoknak, fáknak jó,

az minden élõnek jó.

A vezetékes ivóvíz kémiai és fizikai összetétele, a klórozás utáni maradványok rövid felsorolásával kezdve:

- a zárt ivóvíz-hálózatban a kötött klorid, a maradék szabadklór, és a klórral jól-rosszul (!) elpusztított biológiai maradványok eljutnak minden háztartásba, minden vízcsaphoz - igaz, a szennyezõk egyáltalán nem TÚL nagy mennyiségben vannak jelen - ahol a levegõre kijutva a szabadklór, és más bomlástermék-gázok (metán, stb) többsége "kiszellõzik" a vízbõl; ekkor érezhetõ a jellegzetes "vízszag"..., akár a strandokon!

A vízvezetékben - amíg a csapot meg nem nyitja - a víz pang (!), és ebben az állóvízben, ha nem lenne klórozva, lassanként túlszaporodnának a bacik... persze így is marad bacillus benne bõven. Elõdeink mindig figyelmeztettek: ivás elõtt 'eresszük ki' jól a vizet, hosszasan. Pedig akkor még nem is foglalkoztak azzal, hogy mi a vízszag oka.

A vízszag, ha a jól 'kieresztett' vizet néhány percre még állni hagyjuk, csökken, el is múlik, de a - szabad szemmel nem látható, viszont mûszerekkel jól mérhetõ - lebegõ anyagok, haloform vegyületek, nehézfém-nyomok, elhalt baktériumok, sejtek, pollen, ciszták, spórák, vírusok, kolloidok, olaj, nitrit nitrát mûtrágya maradványok, ammónia (bomlástermék) és még rengeteg más anyag a vízben marad. Még ha fõzi is, ha ülepíti is, a gázok eltávoznak, de minden más a vízben marad...

Megjegyzés: NEM SOK az a maradvány anyag, de arra elég, hogy a víz 'élvezeti' minõségét lerontsa. De az már baj, hogy a vezetékes víz fertõtlenítéshez használt maradvány szabadklór nem csak a víz baktériumait öli el, csírátlanítja, hanem évek alatt az emberi sejtmenbránra ugyanolyan káros hatású, bizonyíthatóan "öregítõ", elhaszálódást felgyorsító hatása van ! Probléma? IGEN!

Szûrjünk ki minden káros anyagot : aktívszénnel könnyû!


A 21-ik századi vízkezelésrõl,

- és MIT NEM SZABAD kivonni az ivóvízbõl:

Többféle bio-szennyezõ-mentesítési és tisztítási technológia is van a víz valóban alapos megtisztítására. Ezek a technológiai egységek kisebb vízmennyiségen alkalmazhatók, mert költségük magasabb, igaz, minõségük is jóval magasabb.... de nem mind való ivóvíz készítésére! Egyes technológiákat csak ipari célra lehet használni!

A "nyersanyag" itt is az ivóvíz: a szabványokban rögzített minimum-minõségû, hûvös (10-14 C fokos), zavarosságmentes, szagtalan, és szinte íztelen. A továbbtisztítás fõbb módszereit (sorrend nélkül) az alábbiakban ismertetjük:

- UV-besugárzás, csírátlanítás (alkalmas, de nem mindig elégséges)

- aktívszénen való átáramoltatás, (ajánlott)

- filterezés, lágyítás, ioncserélés, stb., (csak a filter ajánlott, a többi NEM!)

- és végül a reverz ozmózis (RO) - ipari vízkezelés (ivóvízként NEM ajánlott!)

MIT NEM SZABAD: a reverz ozmózissal tisztított víz EMBERI FOGYASZTÁSRA NEM való!!! (más élõlény számára sem!). RO vizet csak a Cryptosporidium parvum kiszûrésére alkalmaznak, de jobbára csak az USA területén, máshol ez NEM KELL!! Az RO membrán szinte mindent kivon a vízbõl, azonos (sõt, jobb) eredménnyel mint a lepárló desztillálás! Az RO membrán eltávolítja az összes vízben oldott, létfontosságú ásványi sók 96-99%-át: az ennyire "lesoványított" víz rendkívül káros az emberi szervezetre. (súlyos ion- és nyomelemhiányt okoz, pl.: a jódhiány gyorsan és biztosan végzetes!!). Ezt a vizet úgy is említik, mint "szomjas víz"... Semmi íze, nem oltja a szomjat, viszont "oldja, szívja magába" a környezete ionjait,

-....de ezt a témát az RO-adatlapokon fejtjük ki részletesen. (a lap még készül)

Az RO-víz és a desztillált víz élettelen; nem is tehetõ újra élõvé. (†)


 

A Föld vízkészletének csak elenyészõ része édesvíz : ~7-8%, a többi víz a tengerekben található. Ez a 7-8% ami ellátja az emberiséget ivóvízzel, és minden egyéb, kommunális célra használt vízzel, és ezt a parányi édesvízkészletet szennyezi az emberiség.

A víz nagyobb mennyiségben elõforduló ionjai: a kálcium, magnézium, nátrium, vas, bór, cink, szelén, jód (stb), melyek oldott só formájában vannak jelen. Még rendkívül sok egyéb elem mérhetõ ki a vezetékes ivóvízbõl, de azok viszonyított mennyisége sokkal kisebb, mint az említett fõbb sóké. Ezek a sók, nyomelemek, gázok (hidrogéntõl a klóron át a legritkább gázokig minden van a vízben), továbbá a természetes úton keletkezõ vegyületek, és a klórozás-vízkezelés által létrehozott (!pl.: rákkeltõ klórozott szénhidrogének) haloform-vegyületek MIND-MIND befolyásolják az emberi szervezet mûködését, és egészségét. Egyes elemek létfontosságúak, azokat nem szabad kivonni a vízbõl!

Amint a nyílt vizek ion-koncentrációja valamilyen külsõ körülmény miatt (esõ, jég-, hó- olvadás, villámcsapás, kémiai szennyezés, kiszáradás) megváltozik, automatikus kiegyenlítõdés kezdõdik meg a vízben: a sóban dúsabb víztömegek és a só-'szegény' vízrészek között áramlatok indulnak meg, egészen addig, míg a só-ion töménység mindenütt pontosan kiegyenlítõdik. Ez a hatás is "ozmózis-hatás" néven ismert. A kiegyenlített állapotban (equillibrium-ban) lévõ víz koncentrációja eléggé stabil, a szervesanyagokat a növényzete és a vizi élõlényei lebontják, azaz folyton újratisztul. A nyílt vizekkel ellentétben a kommunális víz nem 'képes' magától megtisztulni úgy, mint a tavak és folyók. A vezetékes vizet ezért gondosan kezelni kell.


NEM MINDEGY milyen ivóvizet iszunk. A régesrég ismert, mára a tökéletességig kifejlesztett, megfelelõ és egyszerû megoldást kínáljuk: az AKTÍVSZENES SZÛRÉST.

Az aktívszén patronok ivóvíz tisztításra leginkább alkalmas típusa a tömör aktívszén töltetû, ezüsttel impregnált szûrõoszlop. (a képen a jobboldali patronnal). Vízkezelõinkben csak ezt alkalmazzuk. Ez az aktívszén szûrõpatron igen nagy hatásfokkal köti meg a víz összes káros szennyezõjét; amint az aktívszenek egyike sem, ez sem módosítja az ivóvíz élettani szempontból fontos só- és nyomelem-tartalmát! Különlegessége az ezüst impregnálás: az ezüst mint katalitikus fém megakadályozza, hogy a baktériumok elszaporodjanak a szénen (az ezüst felfedezése óta ismert hatás). Baktérium elszaporodás akkor következik be, mikor a hidegvíz csap el van zárva - és akkor a vezetékben és a szûrõn a víz áll, pang...

Az aktívszéntöltettel ~5000-7000 liter (5-7 köbméter !) friss, kristálytiszta ivóvíz készíthetõ, utána cserélni kell a betétet. Szûrõpórus méret: 10-30mikron. Részecskékkel, homokkal, rozsdával szennyezettebb vízvezetékbe építésnél ajánlunk a szénpatron elé kötni egy (másik szûrõházba tett, tekercselt 20-50 mikronos pórusú) elõszûrõ betétet is, mert úgy a szuperfinom szûrésû szénbetét sokkal tovább tart, kevésbé tömõdik el.

A szûrõház: 3/4 coll belsõmenetes csatlakozással, légtelenítõ szeleppel ellátva.

A szûrõházat (a háztartásban) a konyhai hidegvíz vezetékbe kell bekötni flexibilis nyomásálló csövekkel. Vezetékes víznyomás: maximum 5-6 bar (Atm.) lehet.

aktívszén filter, 9.3/4"-os átlátszó poharas szûrõházban

A készlet 1db filterházból és 1db nagykapacitású aktívszén filterpatronból áll.

Ára felõl kérjük érdeklõdjön)

 

Fenti cikkünket mikrobiológusokkal, orvosokkal (klinikai, ÁNTSZ, élelmiszerkutató, stb.), gyógyszerészekkel, vegyészekkel, fizikusokkal és a témát napi kérdésként ismerõ vízügyi (VITUKI, országos regionális vízmûvek kutató laboratóriumai, stb) szakértõkkel véleményeztetjük a cikk megjelenésétõl kezdve folyamatosan. Az eddig megkérdezettek véleménye szerint a fenti szöveg minden szempontból hiteles, és messzemenõkig támogatja az egészségmegõrzést. A szakértõk visszajelzéseiben javasolt apróbb módosítási javaslatokat (pl.: Coli-E helyett E-coli írandó) figyelembe véve folyamatosan bõvítjük az ivóvízkezeléssel kapcsolatos információinkat.

EGÉSZSÉGÉRE !

 

 

vissza a tetejére


 


Frissítve: September 30, 2018

Telephelyünk a térképen
Our location on map

Mikola László