Pro-Analitika Ltd

A VÍZLÁGYÍTÁS

- A földbe szivárgó esõvíz, talajvíz és felszíni vizek bizonyos mértékben kioldják a talajt alkotó elemek egy részét, melyek a kommunális vezetékes ivóvízben is jelen lesznek. A kioldott sók között legnagyobb arányban a vízkövet okozó Calcium, Magnézium, valamint a vízlágyítási technológia szempontjából fontosabb elemek, mint a vas, mangán (stb) is megtalálhatók.

A vízkõ-kiválás visszafordíthatatlan folyamat, amely során hideg- vagy melegvízben az oldott sók kicsapódnak. A vízkõ a hõleadó és hõtermelõ berendezésekben a belsõ falfelületekre, csövek belsõ felületeire rakódik ki. A lerakódott vízkõ rendkívül nagymértékû hõátbocsájtási tényezõ romlást, hatásfok csökkenést, vízáteresztés- csökkenést, mechanikus károsodásokat, gyakran dugulást, esetleg végleges meghibásodásokat okozhat.

A folyamat emelkedõ vízhõmérséklet esetén egyre fokozottabban zajlik le, ezért a vízkõképzõdésnek különösen ki vannak téve a kazánok, boylerek, padlófûtések, központifûtés- és melegvíz-ellátó rendszerek szerelvényei, tartályai és vezetékei, mosó- és mosogatógépek, gõzvasalók, stb.

Az ioncserés vízlágyítási eljárás alapja az, hogy a vízlágyító berendezés a vízben oldott kálcium- és magnézium- sóionokat a gyantaágyon nátrium-ionokra cseréli, megköti. (A nátriumsók még hõ hatására sem csapódnak ki, így nem okoznak vízkövesedést.) A berendezés az automatizált regenerálás során a megkötött Ca, Mg ionokat ismét Na ionokkal helyettesíti ki, és az így lecserélt Ca Mg ionok a szennyvízzel távoznak.....

Berendezések, példák (kisebb alapberendezések):

(letölthetõ gépköny:"a vízlágyítás" MINI-4.pdf a "Download" könyvtárban)

A vízlágyítók mûködése azonos, csak lágyító-kapacitásuk tér el.

Napi 500-1000 liter lágyvíz igényhez, MAXI-15

Napi 100-300 liter lágyvíz igényhez, "MINI-4"

Napi 2-20 köbméter, vagy nagyobb igényhez kérje tájékoztatónkat


 


Frissítve: September 30, 2018

Telephelyünk a térképen
Our location on map

Mikola László